פוקוס – Focus

חיישני פוקוס בדרך כלל עובדים על איתור קווים רוחביים או אנכיים. בנקודת פוקוס מוצלבות החיישנים מחפשים קונטרסט גם לאורך וגם לרוחב ומן הסתם נעדיף לעבוד איתן כיוון שהן יותר מדויקות ויותר מהירות.
 
חשוב לומר שכל עוד המצלמה לא מוצאת פוקוס, היא תיתן לעדשה “לרוץ” עד שהפוקוס יהיה ודאי (לפחות מבחינתה), לכן נרצה לכוון את הפוקוס על אזורים בעלי קונטרסט גבוה יחסית (כמו העין למשל) כדי לאפשר דיוק במהירות הגבוהה ביותר. ניתן גם להסיק שככל שהאזור שעליו נרצה לעשות פוקוס יהיה חשוך יותר למצלמה יהיה קשה יותר למצוא פוקוס.
 
ברוב המצלמות נמצא 4 מצבי פוקוס:
 
פוקוס ננעל (מצב “S” ב NIKON, או “One Shot” ב CANON)
 
הפוקוס ינעל על האובייקט בחצי לחיצה על לחצן הצילום ויישאר נעול עד הלחיצה הבאה. אם נשחרר את הלחצן ונלחץ שוב, המצלמה תחפש פוקוס שוב. ישמש אותנו בעיקר כאשר נרצה לנעול את הפוקוס בנק’ אחת ואז להטות את המצלמה כדי ליצור את הקומפוזיציה.
 
פוקוס עוקב (מצב “C” NIKON, או “AI-Servo” CANON)
 
הפוקוס לא ינעל. המצלמה תחפש פוקוס כל עוד נישאר בחצי לחיצה על לחצן הצילום. משמש בעיקר לצילום אובייקטים שמתקרבים או מתרחקים מאיתנו. שימו לב שבמצב זה לא ניתן להטות את המצלמה לאחר ההתפקסות כיוון שהיא תמשיך לחפש פוקוס במיקום החדש. לכן במקרה הזה, רצוי לתכנן את הקומפוזיציה מראש.
 
 
 
פוקוס אוטומטי (מצב “A” NIKON, או “AI-Focus” CANON)
 
המצלמה קובעת על דעת עצמה אם לנעול את הפוקוס או להמשיך לחפש פוקוס בהתאם לאיך שהיא מתוכנתת. במצב זה קשה לחזות בוודאות איך המצלמה תתנהג ועל מה היא תעדיף להתפקס. תוכלו לבצע ניסיונות עם המצלמה שלכם כדי לבדוק אם היא נותנת עדיפות לאזור האמצע / פנים וכו’. מה שכן, ברוב המצלמות החדשות מתקבלת אינדיקציה לגבי מיקום הפוקוס. חשוב לציין שבמידה ולא הוגדר אחרת, המצלמה תשתמש בכל נק’ הפוקוס העומדות לרשותה (מוצלבות / לא מוצלבות).
 
פוקוס ידני ( מצב “M” CANON  וב- NIKON)
 
הפוקוס הידני, כשמו כן הוא, מאפשר לנו שליטה מוחלטת בפוקוס ע”י סיבוב טבעת הפוקוס בעדשה. חשוב לשים לב שיש עדשות שמחייבות מעבר למצב ידני בעדשה עצמה.
 
יש דרכים להתמודד עם צילום בתנאי תאורה קשים. צמצמים פתוחים בעדשות מכניסות יותר אור למצלמה, מה שמקל על מציאת הפוקוס. בנוסף, במצלמות NIKON מותקנת נורה קטנה שעוזרת במיקוד לטווח הקצר.
ב-CANON, אין נכון להיום נורה מובנית כזו אך מצלמות עם פלאש מובנה נותנות מס’ הבזקים כדי למצוא פוקוס.
 
אם נעבוד עם פלאשים חיצוניים שמורכבים על המצלמה במצב TTL או בשמו המלא: Through The Lens, המצלמה תדע לבקש מהפלאש לשדר קרן שתיצור רשת אדומה וכך תעזור למצלמה למצוא פוקוס בנק’ הנדרשת.
 
בהתאם למצבי הפוקוס שעליהם דיברנו, נדע לבחור את נק’ הפוקוס שאתה נעבוד. כמובן שאין קביעה חד משמעית בעניין וכמו בכל עולם הצילום, הכול תלוי בכם הצלמים, ובדרך שלכם להגיע לתמונה הטובה ביותר.

פוסטים אחרונים